Orchestre Philharmonique Royal de Liège / Liège Royal Philharmonic

ORCHESTRE PHILHARMONIQUE ROYAL DE LIÈGE

[Liège Royal Philharmonic]

Dirigent : Christian Arming

Het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Luik (KFOL), opgericht in 1960, is het enige professionele symfonische gezelschap in Franstalig België. Met de steun van de Federatie Wallonië-Brussel (met sponsoring door de Nationale Loterij), de stad Luik en de provincie Luik, treedt het KFOL op in Luik, met name in de prestigieuze Filharmonische Zaal (ingehuldigd in 1887), in het hele land (Antwerpen, Brussel, Charleroi, Hasselt, Namen, Saint-Hubert, Sankt Vith, Verviers, Virton…) en in de grote zalen van Europa (Amsterdam, Parijs, Wenen, Spanje, Zwitserland, Frankrijk…).

Stichter Fernand Quinet en muziekdirecteurs zoals Manuel Rosenthal, Paul Strauss, Pierre Bartholomée, Louis Langrée en Pascal Rophé hebben het KFOL een identiteit gegeven op het kruispunt van de Germaanse en Franse tradities.  Het Orkest wil niet alleen de creatie ondersteunen, het Frans-Belgische patrimonium promoten en nieuwe repertoires aanboren, maar heeft ook een sterke uitgeefpolitiek met meer dan 80 opnames. Het merendeel hiervan behaalde vele internationale prijzen en onderscheidingen.

Sinds september 2011 is Christian Aming muziekdirecteur. Hij duwde het Orkest naar nieuwe hoogtes en verbreedde de horizon van het KFOL tot het gehele klassieke en romantische repertoire en gaf het Orkest zo een nieuw perspectief in het Europese muzieklandschap.

Al bijna 15 jaar probeert het KFOL de beste muziek aan een zo groot mogelijk publiek aan te bieden, met originele formules zoals Music Factory, de Samedis en famille of de Concerts du Chef.

De ambitie van het orkest is om steeds nieuw publiek aan zich te binden en om zich verder te vestigen als cultureel ambassadeur van België.

Het KFOL is zich ook doorheen het jaar bewust van zijn maatschappelijke rol en gaat actief op zoek naar publiek dat verder van klassieke muziek afstaat.  Doorheen de seizoenen werkt het Orkest regelmatig samen met andere orkesten in België en Europa, de conservatoria van de Federatie Wallonië-Brussel, de Muziekkapel Koningin Elisabeth, Les Jeunesses Musicales en alle belangrijke dagelijkse culturele spelers.

www.oprl.bewww.facebook.com/orchestreliegewww.twitter.com/orchestreliege